HEADLINE NEWS

Cari Blog Ini

Diberdayakan oleh Blogger.

6 Perkara untuk Menjadi Wanita Hebat Dunia dan Akhirat

6 PERKARA UNTUK MENJADI WANITA HEBAT DUNIA DAN AKHIRAT

بِسْـــــــــــــــمِ اللّٰهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

۞اَللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞


1. ALIMAH - Wanita yang berilmu dengan menjaga taklim/ belajar secara istiqamah. Belajar adalah perintah Allah, ia juga merupakan roh kepada agama dan adalah salah satu pintu gerbang masuknya agama ke dalam rumah.


2. ZAHIDAH - Wanita yang hidupnya sederhana. Dengan hidup sederhana hisab akan mudah dan ringan. 

Maksud hidup sederhana adalah dari pakaian, makanan, perabotan rumah, penampilan.


3. ABIDAH - Wanita yang menjaga solat di awal waktu, zikir pagi dan petang.

Semua kerja rumah selalu diiringi dengan zikir, istiqamah baca Al Quran, solat sunat, puasa wajib dan puasa sunat.


4. MURABIYYAH - Sebagai guru yang mendidik anak anak secara islam sesuai dengan yang telah dicontohkan oleh Rasulullah SAW.

Anak merupakan amanah dari Allah jadi ibu harus mengajarkan adab, badan, pakaian dan makanannya. Kenalkan agama kpd anak anak, latih supaya takut hanya pada Allah, tanamkan pada anak anak cinta pada Allah, RasulNya dan saudara, dan lain lain.


5. KHADDIMAH - Selalu berkhidmat untuk suami dan anak anak dalam setiap menunaikan keperluan mereka serta tamu yg dtg ke rumah dengan ikhlas semata mata karna Allah.


6. DA'IYAH - Mengajak manusia untuk selalu taat kepada Allah SWT dan kepada Rasulullah SAW dengan tanam iman yakin kepada akhirat.


Semoga kita semua, keluarga kita, saudara-saudara kita, anak keturunan kita semuanya tergolong orang-orang pilihan yang senantiasa mendapat rahmat dan ridlo Allah SWT. Aamiin Yaa Robbal Alamiin.

Previous
« Prev Post
Show comments
Hide comments
jacenteyaffe mengatakan...

Titanium Curling Wand - TITIAN ARTISLOT, LLC
A very popular titanium bolt and popular piece of jewelry, this elegant and modern titanium spork piece of brass neck, necklace, infiniti pro rainbow titanium flat iron necklace and crown are crafted from wood titanium cookware with a modern twist.Material: Titanium Curling WandBrand: TITIAN ARTISLOT, LLC$13.99 titanium helix earrings · ‎In stock

Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *